lunes, 9 de mayo de 2011

El Quadrat Negre en una cantonada

Primera Exposició Suprematista, St. Petersburg, 1915
Malevich es va donar a conèixer amb les seves obres al públic a Petrograd el desembre de 1915 en una exposició organitzada pels artistes de Moscou i Petrograd, simbòlicament titulat 0.10. Darrera Exposició Futurista. Malevich va publicar un fullet per que titulava l’exposició: Del cubisme al suprematisme: El Nou Realisme pictòric. La nova paraula que ell havia inventat per el moviment, el suprematisme, pretenia fer referència a la supremacia de la nova forma. Defensava un art alliberat de fins pràctics i estètics, l'abstracció pura, expressada per mitjà de les figures geomètriques, prescindint de l'aparença dels objectes. 
Els trenta-nou llenços que Malevich va contribuir a l'exposició 0,10 van ser un clar desafiament a tot el que havia passat abans en les belles arts. Les imatges van ser penjades juntes a les parets, en dues files, seguint la preferència personal de l'artista. El treball que més va captivar va ser el Quadrat negre, el qual ocupava un lloc especial, la cantonada.
icona religiós rus en una cantonada
No és casualitat que ocupés aquest lloc ja que la cantonada d’una habitació és el lloc on situen les icones religioses en les cases russes tradicionals. Durant segles, l’església ortodoxa russa comunicava els seus misteris i ensenyaments a través d’imatges per poder comunicar-se amb tota la població la qual la majoria eren analfabets. És per això, que d’imatge va esdevenir un element molt important a Rússia, al contrari que a les cultures de parla anglesa que privilegiava la paraula davant la imatge com a conseqüència de la seva historia protestant.
Malevich va decidir utilitzar aquest profund respecte per la imatge al seu poder, per fer arribar la seva obra a la població majoritàriament analfabeta, i així propagar una nova religió de la modernitat, la ciència i la tecnologia. A partir d’aleshores el Quadrat Negre esdevé un icona que representa el nou corrent creat per Malevich anomenat Suprematisme. Ell es va encarregar d’expandir les seves idees i teories durant la seva experiència com a artista i professor.



No hay comentarios:

Publicar un comentario